Gouden Boekjes


Ooit kreeg ik voor vaderdag van mijn kinderen een drietal Gouden Boekjes waar ik zelf als kind verzot op was: Vijf brandweermannetjes, Het Koekemannetje, De gele taxi
Ook hield ik veel van Wim is weg en van Sambo, het kleine zwarte jongetje.
Mijn dochters willen graag dat ik voorlees uit de Gouden Boekjes. Prachtig geïllustreerd. Heerlijk om te lezen en om uit voor te lezen.
De eerste reeks Golden Books verschenen in 1942 bij uitgeverij Simon & Schuster in New York. In 1953 zijn ze door uitgeverij De Bezige Bij op de Nederlandse markt gebracht. Onder redactie van Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra werden de leukste verhalen uitgezocht en vertaald.
Er zijn 3 oorspronkelijk Nederlandse boekjes verschenen. Één daarvan is Wim is weg, geschreven en getekend door Rogier Boon, Batavia 1937 – Den Haag 1995.

Wat was uw favoriete titel?

13 gedachtes over “Gouden Boekjes

 1. Ah, wat leuk! ‘Vijf kleine brandweermannetjes’ was absoluut mijn favoriete kinderboek. Jammer dat ik het niet meer heb, geen idee waar het gebleven is. Maar leuk om het weer eens te zien! 🙂

 2. He Patrick,

  Goed nieuws voor je. Een aantal titels zijn weer volop leverbaar. Gabriel kent ook zeker deze titels inmiddels; “want de trein wacht niet” en ” je kan me toch niet pakken, want ik ben de koekeman ” zijn gevleugelde woorden. Ook mannetje nies en hondje pietepaf zijn er weer.
  Uit mijn eigen verzameling heb ik nog “Henkie met de hoorn” en Plofje de Olifant”. Die heb ik nog niet in de herdruk gezien. Er zijn inmiddels dus alweer veel titels te krijgen. Als je wilt weten waar, dan laat ik je dat weten (zeker op een paar adressen in A’dam)

  groet

  Henk

 3. Gaaf zeg. Ben voor een vriendin op zoek naar een exemplaar van Wim is weg. Daar is moeilijk aan te komen in de winkel, dus nu zit ik op internet te kijken en kom de mooiste sites tegen met allemaal plaatjes van (gouden) boekjes. Ik verzamel boeken uit de 50 en 60er jaren en een van mijn favorieten is zeker Wim is weg. Mijn kinderen kenden het op een gegeven moment ook bijna van buiten. Het is vroeger van mijn broer geweest. 😛

 4. Deze boekjes zag ik laatst weer in de boekhandel. Vreemd vond ik dat. Zal de leeftijd (50) wel zijn. Konijntje Woelwater en Vijf Brandweermannetjes waren mijn favoos.

 5. Met de gouden boekjes ga ik weer helemaal terug naar mijn jeugd.
  Net heb ik de Fijf Brantweermannetjes en de gele Taxi op nieuw gekocht. De Vijf Brandweer mannetjes was geheel met zwart wit tekeningen bij gewerkt – de luxe uitgave. :
  Ik was blij dat ik deze boekjes weer had. Misschiendat ik in de toekomst de hele seroe ga kopen, in ieder geval de boekjes die ik nog ken uit mijn jeugd.

 6. Wij hadden thuis bijna alle klassieke Gouden Boekjes. Mijn favoriet was Zeven kleine vrienden. Maar ook de Hondenmatroos vond ik prachtig. Van degenen die zo’n 10 jaar geleden verkrijgbaar waren, kocht ik o.a. De vijf Brandweermannetjes en De Kladderkatjes voor mijn zoon. Ik denk dat ik hem dat laatste boekje zeker honderd keer heb voorgelezen.

 7. Pietepaf het circushondje vond ik geweldig.
  Deze heb ik dan ook nieuw gekocht.
  Verder zoek ik ze tweedehands ,altijd weer leuk om iets onverwacht tegen te komen, Zo heb ik vanochtend in een kringloopwinkel “Het verlegen poesje” gekocht voor 0,50 😛

 8. Wim is weg (is dit boekje al herdrukt? of ergens verkrijgbaar?)
  De vijf brandweermannetjes
  Het feestvarken (herdruk gekocht).

 9. Ahh… ook al is dit topic al oud, ik móet er toch even op reageren! Mijn favoriet was zonder meer de Kladderkatjes. Dat stukje over als ze ’s avonds gaan slapen is zó poëtisch geschreven. Prachtig! Dat boekje werd trouwens op de voet gevolgd door De gele taxi, De vijf ‘brantemannetjes’ en Christoffel en de Columbus.
  Wat leuk om deze vraag in een weblog tegen te komen.
  Groetjes van Mindy.

Reacties zijn gesloten.