Het grote avontuur

In zeker drie sollicitatiegesprekken is mij naar mijn favoriete boek(en) gevraagd. Het grote avontuur (Le grand Meaulnes) van Alain-Fournier zat daar altijd bij. Ik kreeg het ooit als verjaardagscadeau van het afdelingshoofd dat mij aannam.
Deze nog altijd veel gelezen klassieker uit de Franse literatuur is het enige boek dat Alain-Fournier kon afmaken. Als militair werd hij (zevenentwintig jaar oud) in september 1914 als vermist opgegeven. Pas in 1991 werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een bos bij Verdun.
Het grote avontuur vertelt van de zoektocht van Augustin (de grote) Meaulnes naar het geheimzinnige landhuis waar hij ooit – verdwaald – terecht was gekomen en waar hij zijn grote liefde, de beeldschone Yvonne de Galais had ontmoet.
De oude school en het geheimzinnige landhuis bestaan nog steeds. In la Chapelle D’Angillon, in de buurt van de ‘geheimzinnige’ bossen van de Sologne, is een museum aan Alain-Fournier gewijd.
In de reeks Salamander Klassiek verscheen onlangs de elfde druk van de Nederlandse vertaling door Max Nord.

Hoe ziet uw favoriete boeken top drie er uit?

8 gedachtes over “Het grote avontuur

  1. A prayer for Owen Meany (Bidden wij Owen Meany) van John Irving
    De tienduizend dingen van Maria Dermout
    Het grote avontuur van Alain-Fournier

Reacties zijn gesloten.