Kantjil

Kantjil_1Wie niet sterk is, moet slim zijn, is zo’n beetje het motto van de fabels waarin Kantjil, het dwerghertje figureert. De verhalen zijn al eeuwen oud en worden generaties lang doorgegeven. Enkele verhalen zijn vastgelegd in boekvorm.

Geïnspireerd door verhalenverteller Indra Kamadjojo (1906 – 1992), vertel ik mijn dochters sinds kort ‘eigen’ Kantjil verhalen, gesitueerd in het Indonesië van toen én nu. En ze krijgen er blijkbaar geen genoeg van. De kunst is nu, om deze verhalen net zo aansprekend op papier te krijgen zoals ik ze vertel. Ik werk momenteel aan: Hoe Kantjil de dessa redde en Kantjil en de valstrik

Ik raakte gefascineerd door de Kantjil verhalen door de manier waarop acteur en danser Indra Kamadjojo deze vertelde en visualiseerde. Een goed voorbeeld daarvan is te zien op de onlangs uitgebrachte DVD-box van The Late Late Lienshow. Indrakamadjojo

Indra Kamadjojo werd bij het grote publiek bekend door zijn sterke rol in De stille kracht.

Kantjil, Het dwerghertje van S. Franke is op de website van dbnl (Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren) te bekijken.

Een gedachte over “Kantjil

  1. ik zie de handen van indra kamadjojo nog voor me hoe hij kantjil, ka de slang en de andere dieren uitbeeldde. had het er laatst toevallig nog over dat dat vroeger op tv was 😉

Reacties zijn gesloten.