Doe Maar ongeëvenaard

Verbijsterend goed. Zo zou je het concert nog het beste kunnen omschrijven dat de legendarische band Doe Maar gaf in een uitverkochte Kuip in Rotterdam. Met veel passie en een ongelofelijke portie speelplezier, bracht de band in twee uur en twintig minuten een dwarsdoorsnede van zijn tijdloze muziek. Een haast magische sfeer maakte zich meester van het publiek in het voetbalstadion, dat sinds jaar en dag uitermate geschikt is voor dit soort happenings. Want een happening was het. Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, aangevuld met de onmisbare Joost Belinfante en bijgestaan door onder meer Eric Vloeimans en Jacob Klaasse, lieten in een strakke set horen en zien waarom zij de beste band van Nederland zijn, die met gemak een vol stadion in de ban houdt. Geen bombast of quasi poëtisch geleuter waaraan de Nederpop mank gaat, maar rechttoe rechtaan popmuziek, omlijst door ijzersterke arrangementen en nog immer relevant. Doe Maar anno 2008 heeft nog steeds reden voor bestaan: de band is nog lang niet klaar.
Gezien: donderdag 10 juli 2008 – Patrick Wouters

De kaarten voor dit concert van Doe Maar won ik bij een prijsvraag. Samen met mijn zoon van dertien toog ik naar Rotterdam voor zíjn eerste stadionconcert en míjn eerste stadionconcert in vijftien jaar. Na een Rolling Stonesconcert in die vreselijke echoput die de Arena heet, was ik sinds 1993 niet meer in een voetbalstadion geweest. Popmuziek in de Arena moet gewoon ‘verboden’ worden.
Het voorprogramma van Doe Maar had de ondankbare taak om de tijd tot 21.00 uur op te vullen. Jammer genoeg slaagden zijn daar niet in. De acts waren praktisch onverstaanbaar en Wouter Hamel had sterk kunnen eindigen met zijn hit, ware het niet dat hij koos voor een akoestisch nummer dat volledig verloren ging in de massa en daardoor uitgefloten werd (erg genant). Misschien was een film/docu over de band van pakweg tien, vijftien minuten een betere keuze geweest om het publiek op te warmen. Maar hoe dan ook, de sfeer zat er sowieso goed in en ik heb ook genoten van het genieten van anderen, mijn zoon voorop. Ik zat bovendien in een vak met muziekliefhebbers die niet de onhebbelijke gewoonte hebben om voortdurend te kwekken door een concert. De band genoot zichtbaar van de feedback van het uitzinnige publiek.
Lees ook het fascinerende boek Lijf aan Lijf, en zie in prachtige fotografie hoe Doe Maar groeide en groter werd dan zij aanvankelijk aan kon. On-Nederlandse toestanden, die anno 2008 haast niet zijn voor te stellen. Een bijzonder hoofdstuk in de Nederlandse popmuziek waaraan nieuwe bladzijden zullen worden toegevoegd.

Kijk en luister verder op www.doemaar.nl

3 gedachtes over “Doe Maar ongeëvenaard

  1. Hai Pat, ik woonde het concert van 2 juli in de Heineken Music Hall bij en was vooraf wat huiverig: Zouden mijn lp-ervaringen van vroeger (en ook nog van nu) hierdoor hun magie verliezen? Maar ik maakte een spetterend optreden mee (mijn eerste want ik had een verstandig vader)dat naar mijn inziens muzikaal nog beter klonk dan het Doe Maar uit de jaren ’80.

  2. @Inge. Toen ik hoorde dat de try-outconcerten zo goed waren, had ik toch wel spijt dat ik niet op tijd achter kaarten was aangegaan. Het winnen van De Kuipkaartjes was voor mij natuurlijk een lot uit de loterij.
    Vroeger, thuis, draaide mijn jongere broer hun muziek. Hij had al hun platen. Het is een fascinerend fenomeen, waar mensen geen genoeg van lijken te krijgen. Ik ben ook helemaal om: vanmiddag kocht ik drie van hun opnieuw geremasterde albums en herken de tracks die mijn broer meegalmde. Alles gaat voorbij…maar de muziek, die blijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.