De Overkant, een zoektocht

De Overkant, editie 2009In 1985 verraste Ernst Jansz met zijn tweede roman De Overkant. Het literaire monument voor zijn Indische vader Rudi is nog altijd zeer geliefd en niet alleen in Indische kringen. Het boek bestaat uit drie delen: de briefwisseling van zijn vader met zijn in Nederlands-Indië achtergebleven ouders, broertjes en zusjes; de herinneringen van zijn weduwe Jopie en het verslag van de Indonesiëreis van zijn zoon. “Aangrijpend” en “ontroerend” waren woorden die in veel recensies werden gebruikt.
Vierentwintig jaar later verschijnt bij uitgeverij In de Knipscheer de complete editie van De Overkant [Een zoektocht. Boek met cd en dvd].
De vijfde editie van deze goodseller is een echt hebbeding. Het boek heeft net als zijn roman Molenbeekstraat een bijzonder mooi geïllustreerde omslag van Peter van Dongen. Het verhaal van José Florentino is een extra reisverhaal. Daarnaast zijn twee fotokaternen opgenomen met unieke foto’s uit het familiearchief van Ernst Jansz en een impressie van de reis die Ernst in 1984 maakte naar het geboorteland van zijn vader. De uitgave wordt compleet gemaakt met de cd en dvd van De Overkant.
Dit jaar is het tien jaar geleden dat de gelijknamige cd voor het eerst verscheen. Het album wordt inmiddels beschouwd als een standaardalbum in de Nederpop: 17 prachtige, melancholische én tijdloze liedjes, met invloeden uit de krontjongmuziek. Op de dvd staan twee videoclips, een interview en een liveoptreden in het Bintang-Theater tijdens de Pasar Malam Besar (Tong Tong Fair) van 2001.
Na al die jaren blijft De Overkant nog steeds een boek om te blijven lezen. Het is zo’n bijzonder document humain, waar je af en toe stil van wordt. Opmerkelijk blijft de vooruitstrevende en visionaire blik van de vader van Ernst op de toekomst van Nederlands-Indië: hiermee wordt de Indo (toen én nu) een spiegel voorgehouden.
Met deze uitgave van De Overkant krijg je in alle opzichten waar voor je geld.
(Patrick Wouters)

Uit: Moesson, november 2009

De Overkant
[Een zoektocht. Boek met cd en dvd]
Roman. Nederland-Indonesië
Ingenaaid, met flappen, geïll., 384 blz.
ISBN 978-906265-628-8
Prijs: € 29,50

2 gedachtes over “De Overkant, een zoektocht

  1. @Inge: dat kan ik me goed voorstellen. Ik heb mijn vriendin ook een exemplaar cadeau gedaan en de schrijver heeft er speciaal iets voor haar ingeschreven. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.