Op 4 juli jl. overleed in een ziekenhuis in Jakarta, schrijver en journalist Mochtar Lubis.
Lubis was in Nederland zeker geen onbekende.
Zijn overlijdensbericht kwam ik toevallig tegen op The Jakarta Post online. In de Nederlandse media heb ik er niets over gelezen of gehoord.
Mochtar Lubis werd in 1922 geboren in Padang op West-Sumatra. In Europa is hij vooral bekend geworden als de journalist, die in het Indonesië van Soekarno en Soeharto geen blad voor de mond nam. Zijn strijd voor persvrijheid en tegen corruptie heeft hem vele jaren gevangenschap gekost.
In Nederland zijn de boeken van Lubis helaas alleen nog maar antiquarisch te verkrijgen.
Weg zonder eind (Djalan Tak Ada Udjung) uit 1969 speelt zich af tijdens de tijd van de eerste politionele actie. Het is nog steeds een boek dat ontroert.
Ook bekend is het in Nederland veel verkochte geschiedenisboek Het land onder de regenboog. Rijk geïllustreerd, maar vooral interessant omdat het ons een Indonesische visie op de geschiedenis van de gordel van smaragd gunt.
Zijn reisboek, Insulinde, Het land onder de zon, is minder bekend, maar net zo bijzonder: het toont zonder opsmuk de liefde voor zijn land.
“Kom dus met me mee en bezoek het Indonesië van vandaag en we zullen zien, wat we wíllen zien. Ik kan niet beloven dat het allemaal even mooi en ontroerend zal zijn.”
De filialen van boekhandel De Slegte hebben bovengenoemde boeken ongetwijfeld staan.