De katapult

De mooiste foto van Tjalie Robinson vind ik die waarop hij met een katapult schiet in de katapultstand op de 2e Pasar Malam. Het jaar is 1960 en de Pasar Malam wordt dan nog gehouden in het gebouw van de Haagse Dierentuin dat vlakbij het Malieveld stond.
Het is voor mij een typisch Indisch moment: naast het maken van vliegers is het schieten met een zelfgemaakte katapult de ultieme ‘Indische jongensdroom’, een kunstje dat in de jaren zestig nog van vader op zoon werd overgedragen. Ik vond vrijwel altijd de juiste takken en het karret van de PTT maakt het klusje af. Totdat de katapult tot een ‘verboden handwapen’ werd bestempeld en sindsdien heb ik er geen aangeraakt. Ik kan me zelfs de katapultstand op de Pasar Malam niet meer herinneren. Pas toen mijn zoontje thuiskwam met een kunststof (!) katapult van de kermis, maakte de nostalgie zich van mij meester: zo gevaarlijk zijn die dingen ook weer niet. Om vervolgens mijn zoontje te verbieden dat ding ooit te gebruiken: ‘Te gevaarlijk joh!’
Zonen die vaders worden zijn Roomser dan de paus.

Tjalie Robinson met katapult is te bekijken op de website van de Pasar Malam Besar.

5 gedachtes over “De katapult

 1. waahh! wij schoten daar vroeger duiven mee uit de lucht van onze buren..sst!!8)
  Met een blaapijp ging dat nog makkelijker.
  Ik heb mijn katapult meegenomen uit Indonesia toen ik in nederland kwam, heb deze nog steeds.
  😛

 2. Ik wist niet dat katapultschieten typisch Indisch was.
  Het zo kunnen want op het Friesche platteland speelden wij vroeger altijd met de katapult en blaaspijp.Van mijn oom geleerd die zat bij de Marine en heeft ook in indie gezeten
  😀

Reacties zijn gesloten.