Staatsgevaarlijk?

Ik heb geen strafblad en nergens zult u iets lezen over Patrick W. te H. Ook zult u van mij nóóit foto’s aantreffen met een zwart balkje voor mijn gezicht. Nooit? Zeg nooit nooit! Ik beken meteen. Ik ben het op deze foto, pakweg 25 jaar oud en nog vol met idealen. De foto is gevonden in het archief van de Stasi, de gevreesde geheime dienst van de in mijn ogen verwerpelijke socialistische heilstaat die de (voormalige) DDR was. Tussen 1983 en 1985 vervulde ik als dienstweigeraar mijn vervangende dienst bij de vredesbeweging. Het was de tijd van de anti-kernwapendemonstraties en nog meer acties waarvoor ik toen de straat op ging. Van 1986 tot en met 1990 was ik bovendien bestuurslid. Het was ook de tijd dat de Nederlandse geheime dienst, de BVD, met regenjassen en al, belangstelling toonde voor bewegingen links van het midden. Het kantoor waar ik werkte is tijdenlang geobserveerd en telefoons werden daadwerkelijk afgeluisterd. Bij het pannenkoekenhuis op het Malieveld (bekend bij trouwe Pasargangers) liepen de heren in hun opvallende regenjassen de deur plat. Natuurlijk hadden allerlei geheime diensten interesse in mensen en organisaties die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid. Neemt u van mij maar aan: er is weinig voor nodig om in het archief terecht te komen van een geheime dienst. Mijn foto en die van vele anderen is gepubliceerd in Over de Muur. De DDR, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging van Beatrice de Graaf. De Graaf concludeert in haar promotie-onderzoek dat niet alleen de politiek, maar ook Nederlandse kerkgangers en vredesactivisten de jaren zeventig en tachtig de Muur tussen oost en west hebben doorbroken. Als eerste onderzoeker heeft De Graaf uitvoerig de Stasi-archieven onderzocht op spionage jegens Nederlandse personen en organisaties. Verder lezen?

2 gedachtes over “Staatsgevaarlijk?

 1. Ik geloof er niks van. Gewoon een dekmantel! Juist achter de sympathiekste gezichten schuilen de grootste misdadigers. Heb je onlangs je vliegbrevet gehaald ;-)?

 2. Ik vermoed dat in de zeventiger jaren mijn naam wel ergens voorkwam in het BVD-archief.
  Dit vanwege mijn activiteiten her en der, maar ook omdat ik wel eens contacten had, met mensen die contacten hadden, met mensen die op de lijst van ‘staatsgevaarlijk’ stonden.
  Maar dat jij ook het Stasi-archief haalde……??!!
  De Stasi had zowat informanten in ieder bijbelgroepje, bleek later.
  Eind zeventiger jaren was ik al idealistisch uitgeblust.
  Mijn laatste demo was de vredesmars van 1981 in Amsterdam met nog 400.000 anderen..
  Achteraf terugkijkend is het raar dat ik in de zeventiger jaren
  volstrekt niet bezig was met ‘to be indo’ en wat er mee samenhangt..
  Ik was belanda en Indisch was iets van heeeeeeel lang terug…
  Indische zelfhaat, assimilatiedrang, schaamte vanwege kolonialisme?
  Btw… ik zou wel eens willen weten wat het politieke stemgedrag is van de 2e generatie..
  Voor mijn vaag idee is er een trendbreuk geweest tov het stemgedrag van de 1e generatie, maar het valt niet met cijfers aan te tonen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.