Somewhere in England

"Jongens waren we – maar aardige jongens…" én arme studenten. John Benjamins studeerde archeologie in Delft en speelde eerste viool in het Haagse krontjongorkest Eurasia . In 1928 was Eurasia in de Edison Bellstudio’s in Londen voor de plaatopname van Krontjong Toegoe en Krontjong Kemajoran.

Ergens op een plein in Londen, ver weg van huis, speelden de jongens hun melancholische muziek. Een statige dame kwam langs en bleef staan luisteren. De muziek had haar zichtbaar geraakt. Ze nodigde de jongens uit en gaf hen nieuwe kleren. Die vrouw was Queen Mary, echtgenote van de toen heersende vorst George V. Jaren later in Indië was John Benjamins één van de vele burgerslachtoffers uit de wijk Bronbeek tijdens de bersiap in Bandoeng. Hij werd (43 jaar oud) begraven in het verzamelgraf Bronbeek op het Ereveld Pandu. John Benjamins staat als eennalaatste rechts op de foto. De legendarische Guus Becker staat uiterst links op de foto. Deze foto van Eurasia is vermoedelijk in de dertiger jaren van de vorige eeuw gemaakt. Met dank aan Barbara Benjamins.

© Beeldmateriaal: familie Benjamins

Voor de liefhebber: Het Tong Tong Festival organiseert Krontjong Nu tijdens de 48e Pasar Malam Besar in Den Haag.

6 gedachtes over “Somewhere in England

 1. De bezetting bestond meestal uit acht personen: John Benjamins 1ste viool, Frans Mogot 2e viool en zang, Hennie Males ukelele, Jaap Rosenquist Freek de Kock gitaar en krontjong-zang, George Baker? gitaar, Huysen gitaar, Augie von Söhsten gitaar en ukelele. Bij de tweede opname sessie speelde Wim Jordan de ukelele in de plaats van Hennie Males. Talloze malen is het krontjong-orkest, de Hawaiian-band en de gamelan dansgroep Eurasia opgetreden in binnen en buitenland w.o. in Parijs en Boedapest.
  Het was definitief afgelopen toen Nederland in 1940 in de oorlog werd betrokken.

 2. George Baker moet zijn: Guus Becker… helemaal links op de foto. Guus Becker is dé krontjongster van Nederland. Hij maakte later o.a. deel uit van Krontjongorkest Lief Java, samen met de onvergetelijke Leo Spel.

 3. Voor wie opnames op CD zoekt van o.a. Guus Becker/Leo Spel; jaren geleden in 1990 kwam er een verzamelalbum uit ‘Krontjong Asli – melancholie uit ons Indische verleden’ waar een aantal nummers (originele opnames) op staan van diverse Krontjongorkesten o.a. Lief Java, Sinar Surya, De Nachtsirenen en Krontjongband Indische Club Amsterdam. De CD is al jaren niet meer leverbaar, maar wellicht handig om van het bestaan van deze CD te weten bij een eventuele zoektocht op de tweedehands markt. De CD is uitgegeven door EMI en het bestelnummer is 7943382. Voor meer info kunt u mij ook een mailtje sturen. Het emailadres in mijn vorige bericht is niet juist, maar ik heb het gecorrigeerd in dit bericht. 🙂

 4. De bedrijfs-journalist Klaas B.Nanning uit Vleuten( ? ),heeft in een aantal KERST-MOESSONS artikelen over deze en andere Krontjong-Bandjes geschreven.Op dit moment weet ik helaas nog niet welke jaargangen het zijn.Het moet zo eind 70er begin 80er jaren geweest zijn.

 5. Guus Becker was geboren ongeveer in 1918.
  Hij zat dus niet bij de eerste bezetting van 1928 te Europa en deze foto is van ongeveer 1940 ?

  Moesson is bezig alle 50 jaargangen van TongTong en Moesson te digitaliseren.
  Ik weet niet of ze de cd-rom verkopen of de database online zetten.

 6. Aan vulling op eerder bericht:De publicaties van Klaas Nanning in Moesson waren de kerstnummers van 1978-1979-1981 en ook nog 1982.Dus 4 keer een verhaal volop gegevens over de oude Indische Studenten-Bandjes.Wat betreft EURASIA, die hebben in twee sessies in 1928 bij het merk Edison Bell in totaal 15 platen opgenomen,dus 30 liedjes.Er zijn voor een andere markt ook dezelfde liedjes op het Label NANETTE geperst (zelfde matrijs nummers ) In een krant van 1928? worden de platen bij VD aangeboden.Ook blijkt uit diezelfde kranten-advertentie dat de partituren van de krontjongbundel van LAAN WAIILAN gebruikt zijn.Deze Laan Waiilan is de eerder genoemde Frans Mogot die zijn partituren neerschreef vanuit de door Frederik Hendrik Belloni eerder in INDIE uitgebrachte platen.Deze Liedjes waren bijna in elke Stad,Dessa of Kampong bekend en behoren tot het Indische erfgoed.(dus niet uitsluitend het Indonesische erfgoed ).De op plaat gezette liedjes zijn:Kr.Betawi-Kr.Soerebaia. Kr.Toegoe-Kr.Kemajoran. Serenata Orientale-Stamboel-I. Djohore-Toean dan Njonja. Stamboel II-Djoela,Djoeli,Bintang Tiga. Boeroeng Kaka-Ajoen,Ajoen. Kr.Bandan-Terang Boelan. Patjar Keling-Es Gantoeng. Nina Bobo-Ramboet Itam,Mata nja Galak. Patokaan-Kole Kole. Badingdang-Hela Rotan. Nona Manis-Ja Hoera. Pantoen Banda-Hei,Hei,Meisjelief. Salendang Majang_Rasasajang Keneh. O,Ina Ni Keke-Rasa Sajang E. De labelnummers beginnen bij F105 en eindigen bij F119.Ik hoop dat deze gegevens verder kunnen helpen.

Reacties zijn gesloten.