Fascinerend levensverhaal Andy Tielman

Hij en zijn broers worden algemeen beschouwd als de Godfathers van de Nederpop (of beter: de Nederlandse rock ‘n’ roll).
Van Jan Akkerman tot Dinand Woesthoff, van The Beatles (naar verluidt in het bijzonder John Lennon en George Harrison) tot Jimi Hendrix: op de één of andere manier zijn zij door hém beïnvloed.
Rasmuzikant Andy Tielman is de bescheidenheid zelve. Een man van weinig woorden. Wie hem vandaag de dag ziet optreden moet erkennen dat er nog steeds een enorm charisma van hem uitgaat. Zeventig jaar is hij inmiddels en still going strong*.

That’s my life is de titel van zijn avontuurlijk levensverhaal dat onlangs is verschenen. Een biografie waar Tielman overigens zelf, sporadisch aan het woord komt. In het verleden is vooral veel óver Andy en zijn broers geschreven. Verhalen die aan de legende hebben bijgedragen. That’s my life plaatst onbekende en bekende feiten in chronologische volgorde en brengt het geheel tot de juiste proporties terug.

In vogelvlucht komt het allemaal voorbij: zijn jeugd in Nederlands-Indië, de ongekende populariteit van The Timor Rhythm Brothers (pré-Tielman Brothers) in het jonge Indonesië, de doorbraak van de Tielman Brothers in 1958, de ‘verovering’ van Duitsland en nog veel meer ups and downs, die in sneltreinvaart de revue passeren. Soms lijkt het of het ‘beruchte’ Indische zwijgen ook in deze biografie de kop op steekt. In die zin, dat velen zich bijvoorbeeld zullen afvragen wat nu werkelijk de reden is geweest van het uiteenvallen van de Tielman brothers in 1964.
That’s my life is fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd met mooi, onbekend en (van internet) bekend fotomateriaal. Jammergenoeg ontbreekt in het foto-overzicht bij nogal wat foto’s de exacte datering en context, waardoor het beeld ontstaat van willekeurig geplaatste foto’s.

Neemt niet weg dat Tielmans levensverhaal de moeite van het aanschaffen waard is.

That’s my life is een vlotgeschreven boek geworden dat met gepast respect en waardering eer doet aan iemand die liever op de achtergrond blijft; een levende legende wiens levensverhaal nog lang niet af is.


Patrick Wouters

Andy Tielman/That’s my life, €19.90
Uitgegeven door de Sir Winston Leisure Group BV in Rijswijk

Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via www.andytielmanproductions.com

*Andy Tielman overleed 10 november 2011. Deze recensie verscheen eerder in het Indisch maanblad Moesson, oktober 2006.