“Als geef maar geluid”

Het_indische_geluidOoit afgevraagd hoe de stemmen van Maria Dermoȗt en Vincent Mahieu klonken? Het Indisch geluid, een luisterboek met verhalen en herinneringen uit Nederlands Indië heeft ze vastgelegd voor de vergetelheid. Op vier cd’s (3,5 uur) komen korte verhalen voorbij van Maria Dermoȗt, Vincent Mahieu, Hella Haase, en A. Alberts. Voorgelezen door de auteurs zelf en door Willem Nijholt en Maria Kist, de kleindochter van Maria Dermoȗt.
De opnames van Dermoȗt en Mahieu dateren uit de zomer van 1961. Vastgelegd in de vermaarde Bovema studio’s in Heemstede voor de grammofoonplatenreeks Stemmen van schrijvers. Maria Dermoȗt vulde de A-kant en haar vriend Tjalie Robinson, droeg als Vincent Mahieu (een andere schrijversnaam van Jan Boon), een fragment uit eigen werk voor. Maria Dermoȗt kon prachtig voorlezen en vertellen “met Indische en gevoileerde stem. Je voelde en rook het oosten”, aldus haar kleindochter. En het is waar, ook het gesproken woord van Maria Dermoȗt neemt je mee naar haar geliefde geboortegrond.
De stem van Tjalie Robinson klinkt vertrouwd, compleet met rollende, brouwende r.
Hella Haasse ontbreekt ook niet in dit luisterboek. Ze leidt haar eigen verhalen in én uit. En neemt zelf De lidah boeaja voor haar rekening, terwijl Willem Nijholt Een perkara voordraagt. Nijholt sluit het luisterboek af met een mooi verhaal van A. Alberts. In zijn nawoord vertelt hij bovendien een aardige anekdote over de ontmoeting die zijn ouders met Alberts hebben gehad op Madura.
De enkele Indische geluiden die het gesproken woord kracht bijzetten, zijn niet echt nodig, maar wel een mooie toegift.
(Patrick Wouters)

Het Indische geluid
Verhalen en herinneringen uit Nederlands-Indië
Uitgeverij Rubinstein
Prijs: €16.95

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.