Recensie Moesson Ver van familie

Ver van familie. Ontroerende Indische speelfilm

Over de totstandkoming van Ver van familie, het speelfilmdebuut van Marion Bloem is al veel gezegd. Acteurs, figuranten en crew roemden de familiesfeer op de set. In het eindresultaat is dat terug te zien. Sterk acteerwerk van Terence Schreurs als Barbie König en Anneke Grönloh als Oma Em, geslaagde art direction en mooie muziek. Op subtiele wijze heeft Marion Bloem met deze ingrediënten een herkenbare Indische atmosfeer gecreëerd.

Ver van
familie gaat niet over de geschiedenis van Indische mensen, die is slechts op de achtergrond aanwezig. Wel kan de film met recht worden beschouwd als de eerste Indische speelfilm. Liefdevol gemaakt vanuit het perspectief van de Indische Nederlander.
De film concentreert zich in tegenstelling tot het boek op de zoektocht van Barbie naar haar Oma Em. Als kind emigreerde Barbie met haar vader Buddy en stiefmoeder op stel en sprong naar Amerika. Ze komt tot de ontdekking dat haar onlangs overleden stiefmoeder, Oma Ems brieven voor haar achterhield. Nu alles en iedereen om haar heen is weggevallen, wil Barbie nog maar een ding: terug naar Nederland om haar oma te zien. Daar zit de familie niet op te wachten. Er hangen nog zoveel geheimen en taboes rond het gezin waarin Barbie is grootgebracht, dat Oma Em de confrontatie met haar ‘verloren’ kleindochter waarschijnlijk niet overleeft. De familie zet daarom alles in het werk om die twee elkaar niet te laten ontmoeten. Dat levert mooie en ontroerende filmmomenten op.
In Ver van familie trekt een stoet aan ooms, tantes, neven en nichten voor bij. Dat is soms verwarrend omdat elk van hen een eigen verhaal heeft, dat in de film kort wordt aangestipt. Toch wordt er voldoende gesuggereerd om een beeld te krijgen van deze familie.
Een tip van de sluier van de familiegeschiedenis wordt opgelicht aan de hand van fraaie flashbacks. Dat smaakt naar meer. Als kijker wil je meer zien over het wel en wee van deze familie in Nederlands-Indië en later hier in de jaren zestig en zeventig.
Met Ver van familie heeft Marion Bloem echt een film voor ‘ons’ gemaakt. Maar iedereen die iets met familie heeft zal er veel in herkennen.

Patrick Wouters

Recensie uit Moesson oktober 2008, pagina 9

Vanaf 23 oktober in de filmtheaters…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.