Judee Sill

Judee Sill 1944 – 1979
Slechts een paar keer per jaar komt het nummer voorbij op de Nederlandse radio: Jesus was a Cross Maker uit 1972 was de enige hit van de Amerikaanse singer-songwriter Judee Sill.

Over Judee Sill doen vele verhalen de ronde. Haar voornaam Judee wordt vaak geschreven als Judy en dat beïnvloedt het zoekresultaat van Google.
De één bestempelt haar als een aan heroïne verslaafde prostituee die zich tot het Christendom heeft bekeerd. De ander spreekt liever van het trieste levensverhaal van een veelbelovende (maar al lang vergeten) singer-songerwriter in de traditie van Joni Mitchell en Carole King.
Twee LP’s zijn tijdens haar korte leven verschenen. Judee speelde ook in het voorprogramma van David Crosby en Graham Nash en zo kwam haar muziek bij het grote publiek terecht. Graham Nash produceerde Jesus was a Cross Maker.

Mijn zoektocht naar de vrouw achter deze mooie song begon op google. Ze leeft allang niet meer. En ja, haar levensverhaal is in en in triest. Ze verloor tijdens haar leven haar ouders en haar broer, ze zwierf door de States, raakte zwaar veslaafd aan de drugs en belandde ook in de gevangenis. In haar liedjes komen religie, gnostiek én occultisme samen. Hoeveel kan een mens in zijn leven verdragen? Op internet zijn een paar goede sites te vinden die een genuanceerd beeld van Judee Sill schetsen. De twee LP’s die tijdens haar leven zijn uitgebracht zijn verkrijgbaar op CD (Rhino).  De albums zijn van een zeldzame schoonheid.

Luister hier naar een fragment van Jesus Was a Cross Maker (Mp3)

Lees hier meer over Judee Sill Meer muziek fragmenten, interviews en demo’s?

12 gedachtes over “Judee Sill

 1. Weet je dat er inmiddels een 3e album verschenen is? De titel is “Dreams come true”. Die ga ik meteen bestellen.

 2. Een derde album is zeer welkom. Haar tweede, Heart Food is ook al een aanrader. Zegt het voort.

 3. Op 18 mei tussen 04.00 en 06.00 uur (zeer vroeg dus) is er bij de VPRO op Radio 1 een special rond Judee Sill.
  Hierin opnamen van de officiele releases, de live-opnamen en veel muziek van tijdgenoten.
  Met vriendelijke groet,
  Frank de Munnik
  programmamaker (o.a. dus over Sill)

 4. het fragment van Jesus was a crossmaker is prachtig, roept herinneringen op van vele jaren geleden, dat ik deze song voor het eerst beluisterde. Heeft iemand ergens deze versie compleet voor mij?
  Met vriendelijke groet,

  Alex

 5. Hallo Patrick,

  Vandaag stuitte ik bij het doorspitten van het prachtboek ‘The Originals’ van Arnold Rypens op info over de bijna vergeten song ‘Jesus was a cross maker’. De melodie zat direct weer in m’n hoofd.
  Via m’n website krijg ik zelf regelmatig bezoek van onbekenden uit binnen- en buitenland die op zoek zijn naar een lastig nog te bemachtigen liedje. Als ik in een goede bui ben speel ik ze wel eens zo’n liedje toe. Duizend maal dank is dan mijn deel.
  Nu zijn de rollen voor het eerst omgedraaid en ben ik de zoeker. Ik heb ook vast wel iets waar jij weer een beetje gelukkiger van wordt. Ruilen? Zie:
  http://www.nicomokveld.nl/muziek/platenkast.html

 6. Hai! Raar maar het is alsof er een soort Judee Sill-revival aan komt rollen. Ik kwam een week geleden een oude top 40 tegen waar “Jesus was …” op was geplaatst en meteen was dat raak. Ik loop dat al 35 jaar te fluiten (af en toe) en ben meteen op zoek gegaan. Toen ik het nummer weer eens kon beluisteren (wat al jàààren geleden was) was ik er behoorlijk euh …. stil van! Heb iemand gevonden met wat mp3tjes. Prachtige nummers, stuk voor stuk!
  Jammer dat de Rhino editie niet meer te vinden is maar ik ben wel op zoek naar de andere albums (in de US).
  Ongelofelijk dat zij zo goed als onbekend is gebleven!
  Dat moet toch rechtgezet worden!
  Wat mij eventueel ook interesseert zijn tablaturen van haar muziek.
  Groeten!

 7. Sill-liefhebbers,
  Het is eindelijk gelukt. Morgenavond (wo 26juli) een programma over haar. Op 747 23.00-24.00. VPRO’s De Wissel: Judee Sill.
  Op de website een extra bonusuur. Bovendien in de VPRO Gids een artikel over haar.
  Ik ben benieuwd wat jullie vinden!
  Met vriendelijke groet
  Frank de Munnik
  ps. het programma is ondemand, ga naar de VPRO website

 8. Hi,
  Ik ben ook al sinds de 70’er jaren in de ban van Judee Sill. Ik vond het altijd jammer dat ik de Lp “Judee Sill” niet op CD te pakken kon krijgen. Onlangs bemerkte ik dat er weldegelijk werk van haar op CD is verschenen, o.a. ook de door mij gezochte CD. Zie http://www.vh1.com/artists/az/sill_judee/1330798/album.jhtml.
  Helaas alleen in Amerika te bestellen en dan ook nog in backorder.
  Met vriendelijke groet,
  Wabby

 9. Hallo Patrick en andere Sill-liefhebbers,
  Wonderschone muziek, terecht in juli j.l. onder de andacht gebracht bij Radio 747.
  Naast Heart Food heb ik nog 14 songs van haar, w.o. het fraaie The Lamb ran away with the crown , My Man On Love en Crayon Angels. Vervelen doet ze nooit!
  Met vriendelijke groeten,
  Remco van den Hoven

 10. Via internet een paar jaar geleden de CD van Judee met titel “Judee Sill” besteld en ontvangen. Made in Korea. Boekje erbij met tekst van de songs in Koreaans en Engels. Asylum Records, CD nummer AMCY-8084, produced by Henry Lewy, John Beck and Jim Pons.
  Helaas weet ik niet meer via welke internet shop ik besteld heb maar dat moet je maar met Google zien uit te vinden.

 11. Interessant nieuws voor alle liefhebbers van Judee Sill: de Rotterdamse singer/songwriter Plattèl werkt op dit moment met literair productiebureau Ram Horna aan een programma dat geheel gewijd is aan de nummers van Judee Sill en onderdeel vormt van IDOLAAT, een reeks ontmoetingen tussen kunstenaars bij het CBK, Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De nummers zullen per ontmoeting in een sessie van 15 minuten worden gebracht en uiteindelijk een op zichzelf staand programma vormen waarvan geluidsopnamen worden gemaakt. De eerste aflevering van IDOLAAT vindt plaats op zondag 17 december 2006 aanvang 15.00 uur. Kijk de komende tijd op http://www.ramhorna.nl Verder wijs ik nog op de recent verschenen CD van Tommy Peltier ‘Chariot of astral light, featuring Judee Sill’, opgedragen aan Sill en te beschouwen als een curieus historisch document.

 12. Beste Patrick en andere Sillliefhebbers,

  In de komende aflevering van IDOLAAT waarover ik eerder berichtte brengt Plattèl haar eerste verrassende versies van Judee Sillnummers ten gehore: ‘Crayon Angels’ en ‘Jesus was a crossmaker’. Centrale gast op deze middag is Marcel Möring. Hij praat over zijn nieuwe roman ‘Dis’ en beeldend kunstenaar Han Hoogerbrugge.

Reacties zijn gesloten.