Voor alles is een tijd

Bernhard Bot, minister van Buitenlandse zaken hield vandaag namens de Nederlands regering een sterke toespraak bij het Indiëmonument in Den Haag. Ik was er niet bij, maar las de tekst op de website van zijn ministerie. Naar mijn gevoel heeft hij de juiste toon gevonden bij deze herdenking, bij de bezinning op de geschiedenis en de relatie met Indonesië.
Als kind van Indië weet hij waarover hij spreekt. Voor alles is een tijd en daarom is in zijn toespraak ook een boodschap aan Jakarta te vinden: […] Al decennialang zijn Nederlandse vertegenwoordigers op 17 augustus aanwezig bij vieringen van de Indonesische onafhankelijkheid. Ik zal met steun van het Kabinet aan de mensen in Indonesië duidelijk maken dat in Nederland het besef bestaat dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945 en dat wij – zestig jaar na dato – dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden.[…]
De volledige tekst van zijn toespraak vindt u hier .