Oebele

Mijn kinderen kunnen maar niet geloven dat Wieteke van Dort al jaren mooie kindertelevisie maakt. Het is allemaal te zien op Nederland 3 waar wordt stilgestaan bij 50 jaar Nederlandse kindertelevisie. Een sterk fragment kwam onlangs voorbij uit de legendarische serie Oebele die de KRO uitzond tussen 1968 en 1971.
Oebele is zo’n serie waar nu nog over gesproken wordt en het refrein van de titelmuziek zit in het hoofd van velen:
Oebele is hupsakee
Oebele is hupfalderiere
Oebele is jippieje
Drie maal in de rondte, ole!
.

Wieteke van Dort (Aagje Ritsema) en Willem Nijholt (Koen de Graaf) waren de centrale figuren in de serie naast o.a. Rob de Nijs, Marjan Berk en Ab Hofstee. Joop Stokkermans en Harrie Geelen waren verantwoordelijk voor de meeste muziek.
Het mooie lied Hoe gaat het eigenlijk met jou is tijdelijk te beluisteren via deze site. De bijbehorende ‘clip’ van Koen en Aagje (gefilmd aan het strand en in de duinen) is eens in de zoveel tijd op televisie te zien.
Hoe gaat het eigenlijk met jou staat ook op de CD Portret van Willem Nijholt (Sony Music). Oude Oebele lp’s zijn op CD verkrijgbaar via Fonos.nl.
Wie verder wil lezen over de serie Oebele, het graafschap waar het gelijknamige pretprogramma zich afspeelt, kan terecht op de site van KinderTV

Luister naar: Hoe gaat het eigenlijk met jou?(géén CD kwaliteit; mp3 is tijdelijk te beluisteren door het bestand op te slaan en vervolgens te openen).

Fotofragment: Fonos LP-cover.
Alle rechten voorbehouden (Polydor, Sony Music).

15 gedachtes over “Oebele

 1. Hi Patrick,

  Ik geloof dat ik het vroeger in de sixties nooit gezien hebt. 😦
  Misschien 20 jaar later nog eens..
  Maar van een paar jaar terug weet ik het zeker

  Nu ik erover denk… ik geloof dat ik niet veel Oebele-uitzendingen heb gezien.
  Waarom dat was weet ik niet meer….
  Help…. gat in my memory 😛

 2. Oebele was voor mij ook heel speciaal. Zelf heb ik er als kind aan meegedaan. Geweldig was dat, zeker voor die tijd toen er nog maar 2 zenders waren.
  Voor wie het leuk vindt, op 12 november in TV Toppers wordt er een stukje Oebele getoond,ingeleid door een ander Oebele kind (Ben).

 3. Het avontuur Oebele heeft voor mij een apart plekje gekregen. Door als kind daaraan te mogen meedoen vond je geweldig. Het waren ontzettende spannende dagen, ook omdat vele afleveringen live de lucht ingingen, en voor die jaren dat toch wel byzonder te noemen was. De LP’s uit die tijd worden best nog wel eens uit het stof gehaald en op de al-oude draaitafel gelegd. Je merkt toch dat de nummers gewoon nog van deze tijd zouden kunnen zijn. Ik en Marcia (hierboven bericht) zijn dan ook ontzettend blij te vernemen dat gedacht wordt aan een Oebeleuitvoering in Theater. Er zullen vele oude koorleden alsmede oebelekinderen van weleer naar Tilburg komen om het weer opnieuw te beleven.

 4. Ik doe nog maar eens een poging.
  Dinsdag 20 december, 17.30 uur Theater van het Sentiment met Rob de Nijs en Joop Stokkermans.
  Moet toch ook over Oebele en Hamelen gaan lijkt me. Hopen dan maar op een fragmentje.

 5. Wat een mooie tijd was dat. Ik weet nog goed de aflevering datiemand van oebele achter de coal van eddy treijtel (keeper feijenoord) en riep snoepie eddy? eddy afgeleid en coal. Dat moet ergens in 1969?1971 zijn.

 6. Hey, wat een geluk dat ik hier terecht kom!!

  Allereerst wil ik je complimenteren aangaande je stukje over oebele. Het is allemaal voor mijn tijd, maar ik ben ook in mijn jeugd aan de platen verslaafd geweest. Helaas ben ik de platen alweer geruime tijd kwijt.. Het was heel erg prettig om weer eens eenstukje te horen. Ik kan het namelijk nergens meer vinden..

  Heeft u toevallig nog meer digitaal audiomateriaal van Oebele? Ik zou ze met plezier willen overnemen, eventueel tegen vergoeding.

  Ik hoop iet van u terug te horen!!

  Groetjes,

  Harry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.