Kris Pusaka Deel 2

Krissen. Voor mij hangt er nog steeds een waas van geheimzinnigheid omheen. Vroeger, thuis bij andere Indische jongens van wie de vaders een kris aan de muur hadden hangen, hoorde ik steevast: ‘Hé, niet zomaar aanraken!’ Met de nodige geheimzinnigheid en plechtige gebaren werd verteld dat je goede en slechte krissen had en dat je een kris niet zó, maar zó uit de schede moest halen. Er werd zelfs verteld over krissen die spontaan bewogen of van de muur kwamen zetten. Is het daarom dat de KRO televisieserie De Kris Pusaka uit 1977/1978 zo tot de verbeelding spreekt, tot op de dag van vandaag? Ik schreef er eerder over en de reacties blijven maar komen (Lees mijn log Kris Pusaka). De Bridge Entertainment Group heeft inmiddels een naam opgebouwd als het gaat om het op DVD uitbrengen van legendarische televisieseries. Ik heb ze gevraagd de Kris Pusaka niet te vergeten. Wordt vervolgd.
Op de foto: Willem Nijholt (Ben van Rooyen) en Dore Smit (Anne).

Naschrift 1: Bridge Entertainment is op dit moment nog niet van plan om deze serie op DVD uit te brengen. Dat heeft te maken met een rechten kwestie (2005/2006).
Nachrift 2: Just Entertainment en de KRO hebben in mei 2007 De Kris Pusaka op DVD uitgebracht.

Lees HIER verder over de Kris Pusaka op DVD…

4 gedachtes over “Kris Pusaka Deel 2

 1. Hoi Patrick,

  Ik zag een verwijzing op de website juegdsentimenten naar jouw website.

  Prettig weekend.

  Groetjes,

  Bert

 2. Ik gaf mijn broer voor zijn verjaardag een heel mooie oude kris. Een dag later vielen de boeken bij hem van de plank, werd er op het raam gebonkt, zag men schimmen voorbij gaan en een groene adder die er niet was in de garage. Hij heeft de kris via informatie van een Indische buurman via een ritueel in een rivier laten verdwijnen. Ik had hem 1 nacht in huis gehad en er gebeurde niets. Had hem zelfs schoongemaakt. Zijn gezin werd doodsbang. Een slechte kris met een negatief verleden. Het bestaat zeer zeker. De goena goena had zijn werk gedaan.

 3. De thuiskomst…

  Enige jaren geleden, na een gesprek over oude wapens, vroeg een collega of ik interesse had wat van dat “spul” te willen hebben. Hij had nog een speer liggen en een soort dolk…

  Toen ik de wapens kreeg ging het om een decorative speer uit Afrika…. maar de dolk…!!!

  Het bleek te gaan om een echte Kris… en uit nader onderzoek afkomstig uit Oost-Java. Nu… ik wist al zo lang dat ik ooit een kris zou krijgen… en hij kwam dus!! Misschien komt het door de serie… anderzijds heb ik innerlijk altijd wel iets gevoeld… een zekere band met het oude Indie. Uit mijn stamboom onderzoek blijkt echter niks… maar toch een zekere band en binding.

  Jaren lang heeft deze Kris in een schuur gelegen en daarvoor al een hele reis gemaakt… en nu dan na al die jaren eindelijk thuis gekomen.

  Thuis gekomen… want op één of andere manier hoort hij bij mij… alsof een oude vader thuis is gekomen na een lange reis opweg naar mij… zo voelt het.

  Hij hangt nu al enkele jaren prominent aan de muur… op een ereplaats in het centrum van ons huis… Een ieder die bij mij thuis de woonkamer binnen komt zal eerst de kris zien en de kris hem of haar… en zo is het goed… en zo is het ook bedoeld… de vader waakt!!

  Peter Lentz

 4. Hallo Patrick,
  In december gaat het nieuwe omroepmuseum Beeld & Geluid open. Hopelijk krijgen we dan meer te zien uit de schatkamer van de omroepen, waaronder het beeldarchief van series als De Kris Pusaka en De Stille Kracht.
  Groet, Meerten

Reacties zijn gesloten.