Pasar Malam Besar 2006

De vroege zaterdagochtend wordt overschaduwd door het nieuwsbericht van de aardbeving op Java en het hoge aantal slachtoffers dat gevallen is. Ik ben onderweg naar Den Haag voor de 48e Pasar Malam Besar en volg het nieuws via de radio.

In de middag presenteert Ernst Jansz in het Bintang-Theater zijn mooie nieuwe CD Molenbeekstraat, die in een gelimiteerde editie, speciaal voor de Pasar Malam Besar verschijnt.
“Net als op mijn vorige cd De Overkant heb ik gebruik gemaakt van bepaalde elementen uit de krontjong. Ik heb geen krontjongplaat willen maken, maar vond het belangrijk de krontjongmuziek of elementen ervan een plaats te geven in de hedendaagse muziek, zoals ik die maak.” En daar is Jansz in geslaagd. De liedjes, waarvan sommige al akoestisch te beluisteren waren bij verschillende optredens, kregen vandaag meer zeggingskracht door begeleiding van de band die hij had meegenomen: Jan Hendriks, gitaar; René van Barneveld, slide gitaren; Charles Nagtzaam, Portugese bas en Roy Bakker, ritme.


Op het Tong-Tongpodium wordt opgetreden door een sterke live-act: Challenge. Het eerste exemplaar van hun derde CD From the heart wordt uitgereikt aan Wieteke van Dort. Samen met haar nicht Bernadine schreef zij Het verlangen van het kind en de uitvoering van Challenge is heel mooi. Laat dat nou het lied zijn dat is mijn hoofd is blijf zitten. Challenge trekt veel publiek en dat verbaast me niets.

Deze dag staat voor mij in het teken van allerlei ideeën en voornemens waarover ik met deze en gene heb gesproken. Nu de uitvoering nog. “Maar”, zo zei visual artist Jocye Bloem, “Je moet het gewoon doen.” En ze heeft gelijk, terwijl ik rondkijk bij het project dat zij nabij Bronbeek in Arnhem verwezenlijkt: Sawa Belanda. Een Indisch landschap dat eind augustus verrijst in Park Sacre Cour tegenover Museum Bronbeek. Een impressie is te zien op haar website.
En passant word ik ook nog overgehaald me op te geven als figurant voor de film Ver van familie na het gelijknamige boek van Marion Bloem. “It’s a wrap.”

Een gedachte over “Pasar Malam Besar 2006

Reacties zijn gesloten.