Rik Wouters

Rikwouters1913Ruim negentig jaar geleden stierf hij in Amsterdam, vlak voor zijn 34ste verjaardag. In zijn korte, maar productieve loopbaan, creëerde de Vlaamse schilder en beeldhouwer Rik Wouters 170 schilderijen, 35 sculpturen, 50 etsen, 40 pastels en 1.500 tekeningen.

Het zal rond 1974 zijn geweest dat ik mijn naamgenoot tegenkwam in het laatste deel van de Winkler Prins encyclopedie die mijn ouders zich gelukkigerwijs hadden laten aansmeren door een colporteur van uitgeverij Elsevier. Steevast bladerde ik per deel alle bladzijden stuk voor stuk door en las wat mij interesseerde. En dat was veel. U begrijpt: ik ben een kei in het spelletje Triviant.
Met name het beeldmateriaal uit de encyclopedie is mij bijgebleven.
De zwartwitfoto van het bronzenbeeld De dwaze maagd (La Joie de vivre) van Rik Wouters isDwazemaagdencyclopedie  zo’n afbeelding die je niet vergeet. Aan dit beeld, dat in 1912 in brons werd gegoten, werkte hij sinds 1909. Wouters’ schilderwerk doet sterk denken aan Vincent van Gogh en James Ensor. Maar wie goed oplet, ziet dat hij zich ook heeft laten inspireren door Cézanne, Monet en Renoir. Toch heeft Wouters in zijn omvangrijke werk eigen accenten gelegd.
Opgejaagd door armoede, de Eerste Wereldoorlog en een vreselijk ziekte, werkte Wouters als een bezetene, altijd weer geïnspireerd door zijn vrouw en muze: Nel.

Bij toeval kwam ik bij boekhandel De Slegte een ramsjexemplaar tegen van Rik Wouters, visies op een levensloop. Een prachtig, rijk geïllustreerd boek met herinneringen van Nel Wouters. Ik was blijkbaar niet de enige die blij was, want een student kunstgeschiedenis vertelde lyrisch aan een vriend hoe zeer hij het werk van deze kunstenaar bewonderde en het werkelijk onbegrijpelijk vond dat niemand hem kende.

Ik kon het niet laten om mijn Triviantkennis te spuien en de kunststudent viel van de ene verbazing in de andere. Nee, hij geloofde niet meteen dat ik bekend was met deze Belg en al helemaal niet dat ik Patrick Wouters heette. De kunstenaar die hij namelijk bewonderde, kende immers niemand…

Virtuele tentoonstelling Rik Wouters

Biografie Rik Wouters

Een gedachte over “Rik Wouters

  1. Herkenning! Ook ik ben een fan van Rik Wouters en verbaas mij over zijn relatieve onbekendheid in Nederland. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen heeft verschillende werken van Wouters (en ook overigens een collectie die de moeite waard is). En ze hebben lekker bier in Antwerpen. Dus wat let je..?

Reacties zijn gesloten.