Tjon – Theodor Holman

TjonKort voor de moord op zijn vriend Theo van Gogh, was Theodor Holman van plan een nieuw scenario te maken: De kleine oorlog van grote Tjon zou gaan over een zwakbegaafde Indische jongen wiens vader lijdt aan een kampsyndroom. Theodor Holman zei hierover in Moesson, augustus 2005: “De hele opzet voor zowel het boek als de film had ik al gemaakt. Theoretisch kan het in vier weken voltooid worden, maar mijn hoofd staat er helemaal niet naar.”
In maart 2007 is uiteindelijk Tjon verschenen. Een boek dat leest als een trein en bestaat uit  48 korte hoofdstukken, voornamelijk bestaande uit dialogen.
Tjon is een apart boek over een aparte jongen: over the top zegt de een, superieur Indisch proza zegt de ander. Zelden heb ik zo onbedaarlijk moeten lachen om een vreselijk droevige geschiedenis . Tegelijkertijd valt er heel wat weg te slikken. Want: Holman beschrijft kraakhelder hoe een veertienjarig kind de oorlog van zijn ouders in zijn kop krijgt en volkomen doordraait. Tot in het absurde. Tjon woont met zijn ouders en zijn oudere broer Joost in Amsterdam. Het kampverleden van zijn ouders speelt op de achtergrond. Joost, een pestluis van de eerste orde, fluistert Tjon voortdurend onheilspellende geheimen in. En Tjon? Die schept een wereld om zich heen met maar één doel: zijn moeder een leuke kamptijd bezorgen, want die heeft ze nooit gehad.
Hoe gek kun je iemand maken? Gek genoeg om een sterk, van leugens aan elkaar hangend boek, tot een gruwelijk eind te brengen. Tjon zal lezers in verwarring brengen, maar ook ontroeren. Mensen die beginnen te mekkeren als het om Theodor Holman gaat, raad ik zeker aan het boek te lezen. Ben benieuwd wat het boek met u doet.

Tjon
Nijgh & Van Ditmar: 223 pagina’s (paperback)
ISBN: 978 90 388 3116 9
Prijs: 17, 50 euro
Zie ook: www.theodorholman.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.