Gekaapt! Spannend nieuw boek van Robin Raven

GekaaptMet Gekaapt! levert Robin Raven alweer zijn derde boek af. Raven maakte in 2006 indruk met zijn intrigerende debuut, De vloek van Pak, dat op subtiele wijze de politionele acties een plek in de kinderliteratuur gaf. Strijd in het regenwoud speelde zich daadwerkelijk af in de nadagen van Nederlands-Indië. Beide boeken kregen lovende kritieken.
Gekaapt! vertelt het verhaal van een treinkaping door vier radicale dierenactivisten. Hoofdpersoon Simon heeft een seinwedstrijd gewonnen en mag met zijn hele scoutinggroep een dag naar Amsterdam. Dan staat de trein plotsklaps stil en verlaten veel passagiers op stel en sprong de trein. De scoutinggroep is compleet overvallen. De jonge gijzelaars staan oog in oog met onverdraagzame activisten die niet schuwen om geweld te gebruiken. Of wel? De zenuwslopende tijd die de gijzelaars en kapers met elkaar doorbrengen is spannend en realistisch geschreven.
Raven is een rasverteller, die de lezer meeneemt naar een spannende ontknoping. De dialogen zijn sterk. Het lijkt misschien flauw om in dit verband te zeggen, maar Gekaapt! leest als een trein. Het is in een vloek en een zucht uitgelezen. Enige kritiekpunt is dat sommige personages niet echt een ‘gezicht’ krijgen, waardoor het lijkt of ze een beetje aan de zijlijn staan. Dat is niet storend, maar daardoor vergeet je soms dat er acht gijzelaars zijn.
Gekaapt! is desalniettemin een meer dan geslaagd boek, dat kinderen vanaf tien jaar zeker zullen verslinden.
Patrick Wouters
Uit: Moesson, juni 2009 

Gekaapt!
Door Robin Raven
Uitgeverij Van Goor, 134 pagina’s
12,95 euro
ISBN 978-90-475-0871-7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.