Tussen droom en werkelijkheid: Rivier de Lossie
Mooi proza van Alfred Birney
Met Het verloren lied, bereikte Alfred Birney (Vogels rond een vrouw, De onschuld van een vis) in 2000 een voorlopig hoogtepunt in de Nederlandse literatuur. Zijn roman werd echter niet opgemerkt door het grote publiek. Volkomen onterecht.
Birney wijdde zich vervolgens lange tijd aan het schrijven van columns, artikelen en verhalen. Met de novelle Rivier de Lossie maakt hij zijn literaire comeback.
Is Rivier de Lossie de sfeervolle novelle zoals de flaptekst belooft? Meer dan dat zelfs.
In werkelijk mooi en beeldend proza, neemt Birney de lezer mee op de zoektocht van een Indische folkgitarist naar diens Schotse wortels. Een zoektocht tussen droom en werkelijkheid, waarin echo’s doorklinken van de muziek van Donovan en David Crosby.
In het kille natte Schotland ontmoet de hoofdpersoon de betoverende vrouw die hij uit een ballade van Donovan denkt te herkennen. Zij gaat hem voor bij het ontrafelen van het mysterie van zijn Schots-Aziatische roots. En zo komen we onder meer te weten hoe drie benen op een wapenschild terecht zijn gekomen en meer dan duizend jaar later op het etiket van een ketjapfles (Kaki Tiga). De lezer zal versteld staan.
Rivier de Lossie is een vertelling, ontsproten uit de verbeelding, met mooie zinnen als: “[…] De jongen zong in het Gaelic. Ik verstond hem niet maar begon een land te missen waar ik nog nooit geweest was.”
Deze novelle smaakt naar meer. Bijvoorbeeld naar een bundeling van Birney’s verhalen.
Rivier de Lossie (een soort van Tale of the unexpected ) is met veel sfeer geschreven en zal zeker aanleiding geven ouder werk van de auteur te herlezen.
Patrick Wouters
Bron: Moesson, juni 2009
Rivier de Lossie
Door Alfred Birney
Uitgeverij In de Knipscheer, 104 pagina’s
16,50 euro
ISBN 978-90-6265-590-8
Pingback: Alfred Birney ~ proza » Blog Archive » Rivier de Lossie (novelle)