Vlucht in de werkelijkheid: Tip van de sluier 3

Op donderdag 23 maart 2023 vindt de Nederlandse boekpresentatie plaats van Vlucht in de werkelijkheid. De boekpresentatie in Suriname vindt plaats op vrijdag 3 februari 2023. Tot die tijd licht Patrick Wouters regelmatig een tip van de sluier op met wetenswaardigheden over zijn eerste boek.

Het huis op de hoek
De liefde bracht me in 2016 naar Suriname. Sindsdien ben ik er zes keer naartoe gereisd en heb er langere tijd gewoond en remote gewerkt.
Vanaf de eerste dag intrigeerde het huis op de hoek van de Van Roseveltkade en de Julianastraat mij. Ik liep of reed er dagelijks langs. Het is één van de bekendste huizen in de wijk Combé: het huis van Dobru. Dobru Oso: het woonhuis van de legendarische en evenzo intrigerende dichter-schrijver-politicus Robin Ewald Raveles, wereldwijd bekend als Dobru (1935-1983).

Voorjaar 2022 maakte ik kennis met zijn jongste dochter Reina Raveles. Ze leidde me rond in het voormalige woonhuis van haar ouders en liet daarbij de schrijfkamer van haar vader zien. ‘Het huis dat verhalen vertelt’ herbergt ook het geweldige schilderij dat Giovanni Jona van haar vader maakte, die met zijn gedichten (waaronder Wan) een nationale held werd. De zolder van het huis deed mijn schrijvershart sneller kloppen. Reina deelde haar eigen herinneringen aan de prille jaren tachtig met mij, die ze inmiddels ook aan het papier toevertrouwt. Dat de Surinaamse presentatie van mijn boek in Dobru oso plaats vindt is een grote eer. Had me geen andere plek kunnen voorstellen.

Dobru Oso – Dobru – Wan, gedicht en pleintje, Paramaribo – Reina Raveles 2023

Wan Pipel: Één volk
Onze buurman van The Basement Barbershop heeft een prachtige zwart-witfoto van Dobru in zijn zaak. Het is onvermijdelijk Raveles niet direct in zijn ogen te kijken. Deze foto, het borstbeeld dat Erwin de Vries van hem maakte en het bezoek aan Dobru Oso inspireerde me om Dobru een cameo appearance in mijn boek te geven. Ik verdiepte me verder in zijn werk en leven. Cynthia Abrahams schreef een boeiende biografie onder de titel Robin ‘Dobru’ Raveles met als ondertitel: Surinamer, dichter, politicus 1935-1983, Wan Bon – Wan Sranan – Wan Pipel. Hoe ik die cameo rol zou vormgeven werd pas afgelopen voorjaar 2022 duidelijk, daags voordat ik mijn manuscript voor eindredactie inleverde. En of ik daarmee Dobru recht doe, is aan de lezer.

Voorjaar 2022 – Instagrampost – Foto’s: Reina Raveles

In Suriname schreef ik mijn eerste boek af. In Switi Sranan eindigt mijn boek. Ook in mijn tweede boek Rauw/Rouw, waaraan ik momenteel schrijf, zal Suriname een plek krijgen.
De afgelopen zesenhalf jaar bouwde ik een eigen band met het land op. Ik zal er altijd graag terugkeren. Dobru’s liefde voor land en volk, zijn aansprekende voordrachten en rake, soms activitische gedichten geven ook anno 2023 genoeg stof tot nadenken.

Boekpresentatie Suriname
Op vrijdag 3 februari 2023 19.00 uur vindt de Surinaamse boekpresentatie plaats op een voor mij eveneens betekenisvolle plek: het woon-en werkhuis van de legendarische dichter-politicus Dobru: Robin Ewald Raveles, 1935-1983. Schrijver en documentairemaker Tessa Leuwsha gaat die avond met mij in gesprek over mijn boek.
De boekpresentatie is onderdeel van de Freida Bakana Fatu die 17:00 uur begint. Je bent daarbij ook van harte welkom. Dit evenement is georganiseerd door Suriname Routes en Happiness.
Check de Faceboopagina van de organisatie: https://www.facebook.com/events/552172119966698

Suriname, Paramaribo, Grote Combéweg 2016. Dobruportret, tweede van links, naast Anton de Kom en Sophie Redmond. Het vervallen huis rechts is er inmiddels niet meer. Het fijne huis in het midden is helemaal opgeknapt.

© Patrick Wouters Photography

Tip van de sluier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.