McIndo

Ze komen er niet voor een Happy Meal of het ballenbad.
Ze zijn met de Vut of al láng met pensioen. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: zij komen uit het Land van ooit.

Van heinde en verre komen ze iedere donderdag tussen half 10 en 12 uur voor de McIndo.
Om te ngobrol (kletsen, keuvelen) over de tijd van toen: Adoeh gesellig jà.
Voor een ontbijtje, zwarte koffie (voor de ‘oudjes’ is de tweede gratis), of toch maar wat makan (eten).
De Indisch club telt zo’n 16 luitjes. Zomaar spontaan ontstaan in de McDonalds (of all places). De één is 60 de ander zelfs 92. Samen delen ze elkaars lief en leed (apa kabar? – hoe gaat het?).
Wie een verre reis heeft gemaakt, vertelt. En verteld, wordt er nog altijd (srèt,srot, srèt)
Is er één jarig, dan worden er Indische koekjes meegebracht:
Loh, geef toch nèks meneer? Als is maar gesellig, ja?

Met dank aan Grace voor de ‘inside information’

8 gedachtes over “McIndo

 1. hoi Patrick,

  Wat een leuke weblog is dit. Voor mij heel herkenbaar, als oude indo (1951, Bandung). Ik was wel heel klein (nog geen 2) toen ik naar Holland kwam maar toch. De oudjes in mijn familie zijn helaas allemaal al dood, wij klampen ons toch wel een klein beetje vast aan die Tempo Doeloe.
  Grappig, die MacNasi; zeker in Den Haag? Als mijn moeder nog zou leven zou ik haar iedere donderdag brengen!

 2. Hoi Peggy,

  Ik zag toevallig jouw berichtje staan en ik dacht: we zijn vast ergens familie. Mijn vader is in Surabaja geboren. Zijn vader heet Francois. Komt dat jouw bekend voor? Ik hoor het graag.

  groetjes,

  Eva Calicher

 3. hoi eva, wij zijn ook familie, mijn overgrootmoeder is jet calicher, zus van jou overgrootvader Tappe Calicher.
  wij hebben contact met jouw vader.
  groetjes, Lex

 4. hoi Eva en Lex, da’s grappig!
  De naam Francois komt me niet bekend voor, hoewel dat een typische Calicher-naam is. Ik had wel een oom Frans (Francois) maar die is te vroeg gestorven. Volgens mij was Tappe een broer van mijn opa Leo Calicher, want ik hoorde mijn moeder vroeger met haar zussen over ‘oom Tappe’ praten. Ik ken wel een ‘tante’Jet Calicher maar die was volgens mij aangetrouwd en had 2 of 3 zoons: Harry, Gerard en ?.
  Ik heb nog 1 oom (Fred) en 1 tante (Loekie, van Louise) die nog in leven zijn en daar zal ik zeker navraag doen!
  groetjes, Peggy

 5. Dat is denk ik de tak van de broer van mijn betovergrootvader, want leo zegt me niets, is zijn oom jan? hendrik calicher waarvoor ik naar het archief ga met een nicht deze week had ongeveer 12 kinderen dus ik denk een andere zoon. weet je niets van ene hendrik calicher? fred zegt me wel iets, de vader van eva zei nog daar contact mee op te gaan nemen.

 6. hé lex en Eva, ik ben ook familie van jullie! Mijn vader is namelijk dezelfde als lexen vader 😛 😀

 7. Toevallig op je website terecht gekomen via flickr en Thierry la Fronde, tja. Maar …….. ik ben ook Indisch, weliswaar hier geboren en getogen, maar ik vind dit wel heel herkenbaar en grappig. Mijn vader zou zich graag aansluiten bij deze macindo, helaas is het iets te ver weg, maar ik breng hem op de hoogte wie weet!

Reacties zijn gesloten.