Rogier Boon, Indisch ontwerper

Rogierboonweb1Het grote publiek zal Rogier Boon wellicht kennen van het succesvolle Gouden Boekje Wim is weg. Wat velen niet zullen weten, is dat hij een begenadigd ontwerper was, wiens Indische achtergrond een onuitputtelijke bron van inspiratie is geweest voor onder meer boekomslagen, decors, affiches en foto’s .
Zijn dochters Siem en Leslie Boon stelden een overzichtswerk samen, vanzelfsprekend rijk geïllustreerd met een schat aan beeldmateriaal. De tekst (ondergeschikt aan het geheel) biedt genoeg achtergrondinformatie om een beeld te krijgen van Rogier Boon (1937 – 1995), die oosterse en westerse stijlen op een gedurfde manier wist te combineren. Een expositie van zijn werk op de Pasar Malam Besar van 2005 vormde de basis voor dit boek.  Een expositie van zijn fotografisch werk zou bij de vijftigste editie van dit festival in 2008 niet misstaan.
Zelf hou ik erg veel van zijn fotografische werk: hij maakte “de mooiste foto van de Pasar Malam uit de jaren zestig” (1962) en opmerkelijke foto’s uit de tijd hij Nederland verruild had voor Indonesië.
Het zou mooi zijn als Rogier Boon, Indisch ontwerper, bijdraagt aan de herwaardering van zijn werk. Hoewel hij zijn beste werk maakte in de jaren zestig van de vorige eeuw, hoeft niets een revival van dat werk in de weg te staan:  zijn werk is namelijk niet gedateerd.

Rogierboonweb2_1 Rogier Boon, Indisch ontwerper, door Siem Boon & Leslie Boon, vormgeving Monique Kreeft, 160 pagina’s fullcolour, ISBN 978-90-78847-03-8 (gebonden editie, 26 euro), ISBN 978-90-78847-04-5 (paperback, 18,50 euro). Sobats, donateurs van de Stichting Tong Tong, krijgen korting op beide edities. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of bij de Stichting Tong Tong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.