Vlucht in de werkelijkheid: Tip van de sluier 1

Op donderdag 23 maart 2023 vindt de Nederlandse boekpresentatie plaats van Vlucht in de werkelijkheid. Vrijdag 3 februari is de boekpresentatie in Suriname voorzien.
Tot die tijd licht Patrick Wouters regelmatig een tip van de sluier op met wetenswaardigheden over zijn eerste boek.

Vlucht in de werkelijkheid (werktitel: Foto van vroeger) kent een lange ontstaansgeschiedenis. Hoewel ik me er pas in 2007 toe zette om een omvangrijker verhaal te schrijven, dateren sommige tekstfragmenten uit de jaren negentig van de vorige eeuw (!).

Na mijn tweede rootsreis naar Indonesië (1993) schreef ik drie reisverhalen voor het Indisch maandblad Moesson. Daarop voortbordurend maakte ik een reconstructie van mijn Indische familiegeschiedenis. Ik probeerde daarbij de verhalen die ik kende door te vertalen naar een meer universele (familie)geschiedenis. Ik liep hopeloos vast in de familiekroniek die ik oorspronkelijk wilde schrijven.
Terwijl mijn fantasie op hol sloeg, merkte ik ook dat mijn stamboomonderzoek niet echt verder meer kwam: alle informatie was verwerkt en er kwam geen nieuwe informatie meer bij. Welke kant zou het op gaan?

Gestimuleerd door een Zweedse familiekroniek in Nederlands-Indië, Wie steeds op de wind let, geschreven door Agneta Pleijel (onze families zijn aan elkaar verwant), durfde ik meer te spelen met de feiten en de kennis van mijn familiegeschiedenis. Ik koos een ander vertellersperspectief en liet het autobiografische los. Ik ging allengs speelser schrijven, daarbij geïnspireerd door een bijzondere foto uit Moesson, gestuurd aan het Indisch Familie-archief door een onbekende inzender.
Deze foto intrigeerde me direct. Prompt schreef ik de eerste pagina’s van het verhaal Foto van vroeger en de rest volgde van zelf.
Een fragment daaruit staat onder de foto van de onbekende inzender…

Op de foto uit 1920 zie je mijn overgrootvader, gefotografeerd met zijn oudste zoon (mijn opa van moederskant) op het erf van zijn huis, ruim 50 km van Soerabaja vandaan.
Mijn overgrootvader zit ontspannen op de bank, terwijl opa – die zo’n tien jaar oud moet zijn geweest – afwezig in de lens kijkt. De Indische stamvader met zijn fraaie slaapbroek van batik uit Cirebon, verzorgde snor, volle baard en zware wallen onder zijn ogen zit erbij alsof het altijd zo geweest is.
‘Hij is zo verindischt,’ zou zijn eerste, Hollandse vrouw minachtend hebben gezegd. In niets leek hij nog op de magere blonde jongen die in 1877 met gemengde gevoelens naar Indië vertrok.


Fragment uit Vlucht in de werkelijkheid, deel I, Foto van vroeger.

Tip van de sluier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.